Wat wel werkt is dat de chauffeur op ons wacht en om half 3 rollen we onze bedden in. Mooie appartementen! Vroeg opstaan om zoveel mogelijk te zien van het land. Eerst een ontbijt aan het zwembad - rustig aan, 5 eieren bakken duurt eventjes!
Onze auto met Madi als chauffeur is een stuk ruimer nu er geen bagage mee hoeft. Onderweg veel rood/witte vlaggen. Op zondag wordt de 69ste Onafhankelijkheidsdag gevierd, en op straat en in de kanalen worden spelletjes gespeeld. Een ervan is om in een met vet ingesmeerde paal te klimmen. Bovenin wachten de prijzen.
Bali is overwegend Hindoestaans dus veel tempeltjes, en een crematie van de botten van een overlevende.
Buiten de stad beginnen de rijstveldjes. Mooi landschap, maar ook heel veel verkeer.
Scooters zijn het vervoermiddel bij uitstek. Helm verplicht, maar we zien heek wat combinatie die niet echt veilig zijn. De man met ballonnen moest werkelijk 2 benen aan de grond houden.
In de Tempel van de Vleermuis is een herdenkingsceremonie aan de gang voor een overledene. Gamalan-orkest begeleid de dienst, binnenin de tempel zitten mannen en vrouwen in de hitte te wachten totdat de priesteres vindt dat het tijd is.
In de tuin vinden we een man die een kalender met inkt op bamboestengels heeft getekend. Paul onderhandelt de helft van de prijs eraf. Fia doet het beter door op een kwart van de vraagprijs te komen voor armbandjes.
We willen ook een Balinese maaltijd, dus we krijgen kleine schaaltjes en een kom plakrijst. Lekker met Tehbotol. Totale prijs: 12 Euro
Op de lokale markt het gebruikelijk beeld van kleine steegjes en enorme voorraden aan kleding, kruiden, kookgerei, en groenten. Een aantal vrouwen gooien het bedelen over een creatieve boeg en vragen Nederlands muntjes voor hun kleinkinderen. Ze kennen opvallend goed het verschil tussen 10 cent en een Euro!
Een frisse duik in het zwembad levert een opvallend groene gloed over de haren op: er werd gewaarschuwd voor sterke chemicaliƫn maar we hebben niet eerder meegemaakt dat je haren er van verkleuren.
Buiten de poort van het hotel de hectiek van Indonesie. Overal scootertjes, oversteken is bijna onmogelijk. Geen lumpur te vinden, Mitch! Wel overal resten eten en de onvermijdelijke ratten.
De vlucht terug naar Amsterdam is lang. We moeten ook nog eens 200.000 roepia betalen aan luchthavenbelasting betalen. Ik verwacht dat KLM me dat allemaal gaat terugbetalen.
In Singapore een ander staaltje nutteloos werk: iedereen met handbagage het vliegtuig uit, opnieuw scannen en aan boord gaan. Ik voel een frustratie opkomen over een luchtvaartmaatschappij die een vlucht Amsterdam - Sydney en terug verkoopt en ons de bagage over 3 luchthavens in Azie laat slepen. Wordt vervolgd ...